Een klassieke trampoline dien je volledig in de grond te steken. Dat wil zeggen dat je al snel een put zal moeten graven van 1m diep. Andere trampolines zoals Berg en Avyna hebben speciale korte pootjes die boven de put geplaatst kunnen worden. Daardoor hoef je maar de diameter uit te graven die de springmat bestrijkt en de diepte die je nodig heeft om te springen (50 à 70cm). Dat wil zeggen dat je slechts een kwart hoeft uit te graven dan wanneer je een klassieke trampoline zou ingraven. Toch kijken we nu hoe je een klassieke trampoline ingraaft.
Aandachtspunten
-
Wat is de stand van het grondwater? Indien je reeds weet dat het grondwater in jouw tuin erg hoog komt, is het niet aan te raden een put van een meter diep te graven.
-
Luchtverplaatsing: tijdens het springen verplaatst de lucht zich. De lucht wordt weggeblazen en wordt terug aangezogen. In een put heeft een trampoline die mogelijkheid niet omdat de ruimte te klein is. Resultaat: de randkussen zullen telkens omhoog ploffen én de springkwaliteit daalt want de sprongen worden gedempt. Je zal dus tijdens het ingraven ook 2 kanaaltjes moeten voorzien waar de lucht kan ontsnappen.
-
Hoeveelheid grond: een put graven om een klassieke trampoline in te graven zal je heel graafwerk kosten! Tenzij je een kleine graafmachine hebt, wordt het zwoegen en zweten. Ben je toch overtuigd van het nut van een ingegraven trampoline? Volg dan hieronder de instructies!
Instructies
-
Weet wat de diameter is van de trampoline... En graaf de put dan nog iets breder uit. Op die manier past de trampoline er zéker in en bovendien moet de rand van de put nog afgewerkt worden. Hou daar dus zeker ruimte voor.
-
Volgende stap is het maken van een fundering waar de poten komen te staan. Funderen kan met stabilisé, beton, klinkers of tegels. Let op: fundeer niet de hele bodem van de put! Als er veel regen valt kan het water niet meer doorsijpelen en komt er water in de put te staan. Leg in het gedeelte ertussen een worteldoek zodat onkruid geen kans krijgt. Let op dat het doek waterdoorlatend is!
-
Luchtpijpen: zoals eerder vermeld dienen er ook luchtpijpen aangelegd te worden om de lucht die verplaatst wordt tijdens het springen weg te blazen en aan te zuigen. Gebruik hiervoor gewone afvoerpijpen en zorg ervoor dat de pijpen uitkomen in de ruimte onder de springmat. Hoeveel luchtpijpen? 2 tot 4 luchtpijpen volstaan.
-
Afwerking langs de zijkant: na verloop van tijd kunnen de wanden afbrokkelen. Daarom beslaat je best de wanden. Dat kan je doen door de hele omtrek met paaltjes af te slaan of platen te plaatsen.
-
Plaats de trampoline nu netjes in de put.
-
Zorg voor extra afwerking door rond de trampoline tegels te leggen. Nog beter zijn zachte tegels die je ziet in speeltuinen.
-
Voor extra veiligheid kan je nog een veiligheidsnet om de trampoline heen spannen.
Nog vragen? Contacteer dan onze klantendienst.