Een ongeluk groot of klein bij de barbecue? In elk geval geldt: water en de rest komt later! Laat de brandwonde ongeveer 20 minuten afkoelen met water. Zoek steeds water op, ook al is dat er in eerste instantie niet. Slootwater, zwembadwater, het bluswater in de emmer of natte doeken, alles is goed om de brandwonde af te koelen en te voorkomen dat de wonde nog erger wordt. Een brandwonde blijft immers nog een hele tijd nabranden in je huid.
Sta je -letterlijk- in vuur en vlam? Hollen in plaats van rollen! Zo luidt het devies. Het is nu misschien eerder ludiek verwoord, maar zulke ongelukken gebeuren. Weet daarom wat je moet doen. Blijf over de grond rollen, dat neemt de zuurstof weg. Rennen heeft het omgekeerde effect: daarvan worden de vlammen net aangewakkerd.
Ook als je iemand anders dan jezelf in brand ziet staan moet je meteen weten wat je moet doen. Leg hem of haar dan op de grond en rol deze persoon over de grond, altijd van jou weg. Je kan de ongelukkige ook bedekken met zware kledij zoals een zware jas, deken, blusdeken of natte doeken. Nog beter is een emmer water of tuinslang.
Bij ernstige verbranding bel je natuurlijk het noodnummer. In België is dat 112. Trek nooit de kleren uit van een verbrande persoon. Kledij kan immers vast gesmolten zijn met de huid en daardoor kan er ook huid meekomen tijdens het uittrekken van de kleren. Vervoer het slachtoffer naar de dokter of ziekenhuis als het kan zittend. Bedek de wonde met een steriel verband of schoon doek.