PCA's
De meesten weten het misschien al, anderen nog niet. Barbecueën is niet het allergezondste alternatief. Het ligt niet zozeer aan wat je grilt op de barbecue, maar eerder hoe je barbecuet. Tijdens het barbecueën met houtskool komen er immers PCA's vrij. Dat zijn schadelijke stoffen die kanker kunnen veroorzaken. Ze ontstaan als gesmolten vet uit het vlees druppelt en in aanraking komt met een heet oppervlak. Dan gaat dat hele boeltje roken en naar boven kringelen: terug het vlees in. Deze rook zorgt zorgt niet alleen voor die typische en vaak lekkere barbecuesmaak, maar zorgt er ook voor dat de PCA's in het vlees of vis indringen. Er is dus een keerzijde van de medaille.
Om je zoveel mogelijk te helpen in het maken van de juiste keuzes, geven wij je enkele tips hoe je het barbecueën gezonder kan maken:
-
Een elektrisch barbecuetoestel is een de gezondste manier om vlees te bakken. De hoeveelheid PCA's zijn er een pak minder.
-
Je kan ook denken dat een gasbarbecue even gezond is. Niets is minder waar, want tijdens het bakken van vlees op een gasbarbecue komen er dan weer benzopyrenen vrij, opnieuw een gevaarlijke en kankerverwekkende stof.
-
Begin pas te BBQ'en als de houtskool op z'n heetst is. Als er een witgloeiend laagje over de houtskolen ligt, is de temperatuur ideaal!
-
Snij zoveel mogelijk van het zichtbare vet aan vlees of vis weg.
-
Laat je vlees nooit zwart blakeren en verbranden. Dat doe je trouwens - uit respect voor de kookkunst - sowieso al niet.
-
Plaats je rooster minstens 10cm boven
Geraak nu niet in paniek, een paar keer per jaar de barbecue aansteken zal je nu niet meteen kanker geven. Zorg er gewoon voor dat het niet elke week of elk weekend van dattum is. Het is zoals alle dingen des levens: geniet, maar met mate.
Voedselvergiftiging
Barbecueën doet je meestal in de zomer, bij tropisch warme temperaturen. Het is dan ook daarom dat je des te meer moet opletten dat jouw koel vlees dat net uit de ijskast komt niet opwarmt. Op die manier hebben allerlei bacteriën vrij spel. Volgende tips dien je dan ook in acht te nemen tijdens het BBQ'en:
-
Koop jouw vlees maar de dag van de barbecue zelf aan. Het vlees is dan gegarandeerd verser.
-
Hou je etenswaren ook zo lang mogelijk in jouw eigen ijskast voor je begint te bakken.
-
Leg het gebakken vlees niet weer op dezelfde schotel als waar het rauwe vlees op lag. Gebruik dan ook apart keukengerei voor rauw en gegaard vlees.
-
Zorg ervoor dat jouw vlees goed doorbakken is. In vele gevallen niet echt verplicht omdat het ook veel van de smaak tenietdoet, maar voor vleessoorten als kip toch wel aan te raden.
-
Gebruik een vleesthermometer om te checken of het vlees goed gaar is
-
Zorg ervoor dat ingevroren vlees helemaal ontdooid is alvorens het te bakken. Eens het vlees volledig ontdooit is laat je het maximum 20 minuten op kamertemperatuur staan.