Een houtskool-barbecue steek je aan als volgt:
-
Zet alle ventilatiegaten open en open het deksel van de barbecue
-
Leg helemaal onderaan op de bodem (dus niet op het rooster!) wat aanmaakblokjes en steek deze aan.
-
Leg vervolgens op een rooster wat houtskolen of houtbriketten en plaats het er net boven. Zo, dat de vlammen van de aanmaakblokjes de houtskolen likken. Door de kolen op een rooster boven de aanmaakblokjes te leggen kunnen de kolen de blokjes nooit verstikken en wordt de warmte mooi egaal verspreid
-
Wacht zo 20 minuutjes of tot de vlammen van de aanmaakblokjes gedoofd zijn tot de houtskool gloeiend is en leg er vervolgens een rooster boven om het vlees te beginnen bakken.
-
Sluit de ventilatiegaten gedeeltelijk af of sluit ze volledig. Met de ventilatiegaten kan je de temperatuur regelen
Een gas-barbecue steek je aan als volgt:
-
Zorg dat uw gasfles stevig op de grond staat
-
Zorg er ook voor dat de drukregelaar nog helemaal in orde is en voldoet aan de veiligheidsvereisten
-
Ook het slangetje dat van de gasfles naar de barbecue leidt moet intact zijn. Deze leiding kan na verloop van tijd wat vergaan, waardoor zich scheurtjes voordoen. Controleer altijd of het slangetje geen gas lost. Dat kan je het beste door vooral je neus te gebruiken en te ruiken.
-
Zet de gaskraan open en zet de regelknop op start.
-
Wacht een minuutje zodat de druk zich wat kan opbouwen
-
Zet vervolgens de draaiknop helemaal open en duw op de ontsteking. Na één of twee keer duwen zou het vuur moeten opgestart zijn.
Waarschuwing: voor je de gaskraan open zet doe je eerst het deksel open van de barbecue! Zo niet verzamelt het gas zich in de barbecue zelf. Als je hem dan aansteekt bestaat er een kans tot ontploffing door het opgehoopte gas onder het deksel.