Een houtskool barbecue is het moeilijkste om te doven. De kolen kunnen immers uren na het bakken nog gloeiend heet zijn. Als de barbecue dringend uit moet, kan je twee dingen doen:
- Ofwel gooi je zand over de barbecue zodat de kolen zachtjes aan doven,
- ofwel giet je de kolen uit over de grond terwijl je de barbecue kantelt.
Pas op! Deze laatste methode vergt wat handigheid en draag daarom zeker ook hittebestendige handschoenen. Je komt immers onvermijdelijk in contact met de hete bbq als je hem omkantelt. Laat de hete kolen op een aarden grond vallen en giet er vervolgens een emmer water over of laat rustig uitdoven. De emmer water rechtstreeks op de barbecue uitgieten raden wij niet aan. Het staal van de barbecue ondervindt dan een grote temperatuurschok, waardoor het staal extreem zal uitzetten en inkrimpen en het metaal dus aangetast wordt.
Hou kinderen (en dieren) ook na het barbecueën nog uit de buurt van de barbecue.